mandag 14. mars 2016

Stemorsblomst

Her om dagen sådde jeg stemorsblomster! På det øverste bildet ser dere noen stemorsblomster som jeg kjøpte på jobben, og som nå står og er pene på vår veranda. På de to andre bildene ser dere frøene.
 Jeg har lyst til å starte med å si at selv om dette er en av de vanligste sommerblomstene å få kjøpt i Norge, så digger jeg den. En av grunnene til det er kanskje at dette en av de første sommerblomstene vi får inn på jobben etter en kald og lang vinter. Dette er nemlig en blomst man kan plante ut før nattefrosten har gitt seg fordi den tåler helt ned til 5 minusgrader. En annen grunn er nok at den er spiselig. Og siden den er så utrolig søt og fin, og kommer i mange forskjellige farger, er den veldig fin å dekorere mat med.  Men som nevnt tidligere skal man helst ikke spise blomster man har kjøpt på et hagesenter før det har gått et halvt års tid fordi de kan ha vært sprøytet. Derfor liker jeg å så de selv. 
Hva som egentlig er det latinske navnet på stemorsblomst er ikke lett å vite. Noen steder står det Viola wittrockiana og andre steder står det Viola tricolor. Hva som er det riktige svaret vet ikke jeg. Kanskje det er noen andre som vet det? 
Jeg fant forresten ut at denne blomsten har mange fine navn på engelsk. Favorittene mine tror jeg må være: Tickle-my-fancyJack-jump-up-and-kiss-me, Come-and-cuddle-me og Three faces in a hood. 
Bildet av Wilma som dere ser under har absolutt ingenting med stemorsblomster å gjøre, men jeg syns det er så fint at jeg ikke kunne la være å ha det med. Se så stor og nydelig hun har blitt! Og hun er minst like fin på innsiden. Tenk på det :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar