torsdag 21. januar 2016

Magiske bønner

Bønner og blomkarsefrø som jeg la i bløt i våres for at de skulle spire bedre.
Hei godtfolk!
Som dere vet er jeg i full gang med å forberede årets hage. En ting jeg er helt sikker på at jeg skal dyrke i hagen min i år er bønner. Bønner er magiske. Ikke bare er de proppa fulle av proteiner, fiber, vitaminer og mineraler. De er også kjempe gode og veldig lette å lagre over lengre tid. Enten ved å fryse dem eller å tørke dem. 
Hvis alle spiste mer bønner og linser hadde verden vært et bedre sted. Det er fordi alle måltider med kjøtt kan erstattes med bønner og linser. Denne belgfrukten er derfor ikke bare bra for kroppen din, den er også bra for både miljøet og dyrevelferd. Det er som de sier: "Bønner, linser og erter er bedre enn kuer som fjerter." Men du må huske å spise korn ved siden av eller samme dagen for å få i deg fullverdige proteiner. 
Du tenker kanskje at du selv kommer til å fjerte minst like mye som kua hvis du begynner å spise masse bønner, men dette er bare i starten. Når kroppen din har vent seg til det nye kostholdet vil fjertingen avta og bli som normal igjen. 
Hvis du ikke gidder eller ikke har mulighet til å så bønner selv kan du kjøpe dem i butikken. Spesielt i innvandrerbutikker er de kjempe billige. Da kan du kjøpe en pakke med for eksempel tørkede kidneybønner som du bløtlegger over natten og koker en times til og vips så har du uendelige muligheter. Linser er også kjempe bra. De trenger du ikke å bløtlegge en gang. Bare koke i et kvarter så er de good to go.
Det som også er kjempe fint med å så bønner er at planten tilfører jorda nitrogen. Så når du skal plante noe annet der neste år er jorda full av gode næringsstoffer til de nye plantene. Det er kjempe lett å så bønner. De vokser veldig fort så du trenger ikke engang å forspire dem inne. Bare plant de rett i jorda når nattefrosten har gitt seg og gi de noe å klatre på. Også må de ha sol, vann, riktig gjødsel og masse kjærlighet selvfølgelig. 
Jeg kan ikke få sagt det nok ganger: "Bønner er geniale, flotte, fantastiske og best."
Masse bra oppskrifter på retter med bønner og linser finner du her: http://www.vegetarbloggen.no/     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar