søndag 15. november 2015

Rabarbra - en syrlig skjønnhet

"Ja, har man sagt at man skal skrive om rabarbra så får man gjøre det!" - Kjersti, november, 2015.
Jeg har særdeles liten erfaring med rabarbra. Jeg vet vi har hatt det på hytta, men vi har ikke brukt den noe særlig. Derfor en denne grønnsaken (?) ganske ny for meg. Hva er egentlig rabarbra? Er det en grønnsak eller er det en frukt? Ifølge frukt.no er det en grønnsak som brukes som en frukt. Ikke rart man blir litt forvirret.
Til tross for at jeg vet så lite om denne planta har jeg veldig lyst til å ha den i hagen vår. Bare se på bildene! Se så utrolig flott den ser ut! Dessuten fikk jeg servert jordbær og rabarbra-pai med vaniljekrem en gang og det smakte helt utrolig godt.  
De gangene vi brukte rabarbra på hytta husker jeg at vi spiste stilken, gjerne dyppet i sukker. Det ga en fin balanse mellom det syrlige og det søte. Grunnen til at rabarbra har så syrlig smak er at den har et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. For mye oksalsyre om gangen er ikke bra for oss. Derfor skal vi spise rabarbra når skuddene er ganske unge. Da smaker de best og de inneholder minst oksalsyre. Hos mange sorter kan man ha unge skudd på rabarbraplanten sin helt frem til august så lenge man høster av den fortløpende igjennom våren og sommeren. 
Så hva er egentlig historien til denne flotte stauden? Hvor kommer den fra? Den er i hvert fall ikke norsk. Ifølge Bioforsk sine opplysninger om rabarbra kommer den fra Kina og den kom til Europa på 1700-tallet. Da den kom til Europa ble den helt utrolig populær. Mye mer populær enn den er idag. Ifølge ekspertene på den tiden hadde den mange helsebringende egenskaper. Og det stemmer jo i og for seg. Rabarbra inneholder massevis av vitamin C! Den var så populær på 1700-tallet at den Russiske tsaren kontrollerte all innførsel av rabarbra fra Kina. Grønnsaken måtte gå gjennom den kinesiske grensebyen Kiachta hvor den ble overvåket av en egen rabarbra-kommisjon. Grunnen til at tsaren ville ha kontroll over planten var nok fordi man kunne tjene veldig mye penger på den, og den gjerrige knarken ville selvfølgelig ha alle pengene selv. Derfor ble all smugling over grensa straffet med dødsstraff. Det er her det svenske utrykket: "å legge rabarber" kommer fra. Det betyr at noe blir strengt regulert. Ganske rart å tenke på idag. Vi har rabarbra på hytta som vi glemmer å høste. Det hadde vi nok ikke gjort hvis vi levde på 1700-tallet.
Nam nam! På bildet over ser du en rabarbrakake. Den er laget av Linda Lomelino. Bildet er også tatt av henne. For å få oppskriften på denne kaken kan du sjekke ut bloggen hennes: Call me cupcake. Både oppskriftene hennes og bildene er helt fantastiske. Hvis du ikke skal bake er det allikevel verdt å gå inn der for å titte på kunstverkene av noen bilder som hun tar. Nå som du så denne fantastiske kaken får du sikkert lyst til å skaffe deg rabarbra i din egen hage. Så hvordan gjør man det? Og hvordan steller man den på best mulig måte? Jo, det skal jeg fortelle om nå.
Det går an å så rabarbra inne, men ifølge den fantastiske bloggen moseplassen er den ikke frøekte. Derfor er det lurest å kjøpe seg en ferdig plante for de har bedre egenskaper. Det finnes mange sorter av rabarbra. Noen av de vanligste sortene som finnes på hagesentere i Norge er Victoria og sorten jordbærrabarbra. Det kan være lurt å lese litt om de ulike sortene som finnes før man bestemmer seg for hvem man vil ha.
I teorien trives den best i sol, næringsrik jord og den er glad i vann. Men i virkeligheten kan den visst leve under andre forhold også, for eksempel et sted med en del skygge. Når du har fått planta den i jorda skal du ikke høste av den før det er gått et år eller mer. Den må få litt tid til å venne seg til sin nye plass, få litt rotfeste og vokse litt. Hvis du høster av den før det har gått et år kan den bli en puslete og stakkarslig plante.  
Når du endelig kan høste av den skal du av en eller annen grunn ikke bruke saks. Ikke vet jeg hvorfor, men jeg velger å følge rådet. Dra opp planta og ta av bladene og den nederste biten på stilken med hendene. Det er nemlig bare stilken som skal spises. Hvis du ikke skal bruke den med en gang eller om noen få dager er den fin å fryse ned.
Nå som du har høsta av planten din har du mange muligheter. Du kan for eksempel lage saft, syltetøy, grøt, vin, chutney, suppe, is, kaker eller grøt av den. Det finnes masse fine oppskrifter på nettet. Så lykke til og bon appetit :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar