tirsdag 11. november 2014

Hjemmelaget plommesyltetøy


Syltetøy som jeg ga i julegave til broren min og kjæresten hans i fjor.
Høsten er tiden for å høste, sylte, safte, salte, tørke og som alltid - nyte. Man kan høste fra både hagen , skogen og veikanten. Her har jeg laget syltetøy. Hjemmelaget syltetøy er utrolig godt og en veldig fin gave til noen man er glad i. Det er selvfølgelig ekstra artig å dekorere syltetøykrukkene på sin egen måte når syltetøyet er ferdig. Da får krukkene dine et personlig uttrykk. Det er bare å bruke fantasien. Her kommer en enkel, men veldig god oppskrift på plommesyltetøy:
 
Plommesyltetøy
 Du trenger:
1 kg plommer
1,5 dl vann
500 g sukker
 
Det førte du må gjøre er å skylle og rense plommene. Del de i to og fjern stilkene og steinene. Men ikke kast alle steinene. Et tips er å ha 2-3 steiner i hvert glass. Da smaker syltetøyet bedre. 
 
Finn fram rene syltetøyglass med lokk. Gjerne glass du har kjøpt i butikken som det har vært syltetøy oppi tidligere. Hvis du har problemer med å få bort klistrelappene som ofte sitter på slike glass kan det være lurt å la det ligge i vann en stund. Da vil klistrelappen være lettere å få av. For å få bort limet som sitter igjen pleier jeg å bruke white spirit. Putt glassene og lokkene i stekeovnen og sett den på 100 grader.
 
Mens glassene varmer seg begynner man å koke plommene. Putt de i en gryte og hell over vannet. Hvor mye vann man bruker avhenger av plommene. Faste plommer trenger mer vann og bløte plommer trenger lite vann.
Kok det hele opp. La det koke i ca 8-10 min. Da blir plommene gjennomkokte og grøtete. Fjern gryten fra platen og tilsett sukkeret. Gi syltetøyet et nytt oppkok og rør godt.
 
Nå er syltetøyet ferdig og det er på tide å ta ut glassene fra ovnen. Dette gjøres lett med en pølseklype. Pass på at du ikke brenner deg. Sett glassene på rene kjøkkenhåndklær. Fyll syltetøyet over på glassene og skru på lokket godt. Lurt å bruke noen gode (og rene) grytevotter til dette for ikke å brenne seg. Glassene skal bli så fulle som mulig slik at det kommer lite luft under lokket. Sett glassene opp ned mens de avkjøles.
 
Hvis du vil bruke konserveringsmiddel i syltetøyet ditt er dette å få kjøpt i en vanlig matbutikk. Da får også syltetøyet en tykkere konsistens. Min erfaring er at syltetøyet smaker mye bedre uten konserveringsmiddel og dessuten er det sunnere. Sukker er nemlig også et svært bra konserveringsmiddel. 
 
Plommesyltetøy er kjempegodt på brødskiva med et glass melk til, i kaker og på vaniljeisen.
Håper det smaker! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar