lørdag 15. november 2014

Inspirasjon (for spesielt interesserte) - Lavendel

Nå er det blitt høst og hagen gjør seg klar til dvale. Det er litt vemodig, men også fint å kjenne på årstidene som forandrer på omgivelsene og rusker i deg. Som gartner kan man lett begynne å tenke på våren og sommeren. Man begynner å dagdrømme om hva man skal gjøre i hagen til neste år. Derfor har jeg vært og tittet litt på pinterest for å finne inspirasjon til mine dagdrømmer. Hvis du også vil finne inspirasjon på pinterest kan du trykke her. Du må huske at dette ikke er bilder som jeg har tatt, men som jeg har funnet på siden som jeg har nevnt ovenfor. Jeg tenkte å ta for meg et inspirasjonsemne i hvert innlegg. Høstens første inspirasjonsemne er Lavendel. Enjoy! 
 
Lavendel er fin å tørke. Foto: Shutterstock
Lavendel (Lavandula angustifolia)! Gud, som jeg elsker lavendel! Ikke bare har den en nydelig blålilla farge. Den lukter også utrolig godt. Biene og humlene er også veldig glad i lavendel. Derfor er det både et pluss for hagen din og for jorda vår å dyrke denne fantastiske urten. Den vokser vilt i India, Frankrike, i middelhavsområdet og på Kanariøyene, men ikke i Norge, så her må vi dyrke den selv. I følge urtekilden er lavendel dessverre en varmekjær plante som bare med hell kan dyrkes i Norge i områder med god sommervarme, men fortvil ikke! Du kan heldigvis få kjøpt lavendel i de fleste hagesenter i landet, som du kan plante ut i hagen din. Disse hadde jeg riktignok vært litt forsiktig med å bruke som te eller mat ettersom disse plantene ofte er sprøytet. Så hvis du skal bruke lavendelen din til annet enn pryd ville jeg ha prøvd å finne noen økologisk,. eller så ville jeg ha prøvd å så dem selv. Hvis du velger å gjøre dette må du huske å beskjære for å få fine blomster. 


Jeg elsker dette bilde! Foto: Funnet på pinterest. Fotografen er dessverre ukjent.  
Lavendel stammer fra Middelhavsområdet og vil derfor ha mye sol og lite vann. Jo mer sol den får jo dypere blir fargen på blomstene. Jorden bør være lett, sandholdig og med lite næring. Noen sorter er stauder (de kommer igjen flere år på rad), mens noen sorter må plantes på nytt hvert år.
Ifølge lavendelbo.dk er det uenighet om hvor navnet lavendel stammer fra. De fleste steder kan man lese at navnet kommer fra det latinske ordet lavare, som betyr å vaske. En victoriansk doktor mente derimot at ordet kom fra det latinske ordet livere som betyr blålig. Det tidligere navnet på lavendel var nemlig livendula. Uansett hvor navnet stammer fra har man alltid forbundet lavendel med renslighet. Da det ofte har vært brukt i bad og i såpe og for å gi god lukt.    
Lavendelsåpe Foto: http://ownskinhealth.tumblr.com/
I middelalderen skal man visst også ha strødd lavendel rundt om kring i sitt eget hjem og i kirkene for å beskytte folk mot pest. Om dette virkelig beskyttet mot pest er svært usikkert, men ifølge Urtekilden skal lavendel hjelpe mot en rekke helseplager, som for eksempel: fordøyelsesplager, oppblåsthet, tørr hud, betennelse, nervøsitet og uro (lavendel virker nemlig beroligende på sentralnervesystemet) og en rekke andre ting. Sjekk Urtekilden for å finne ut mer om dette. 
 
 Lavendel kan også brukes i mat og drikke, og er en naturlig del av krydderblandingen Herbes de Provence. Planten kan brukes til å lage te, vin og limonade. Den passer visst også bra på både vilt og fisk, og kan også være godt i pannekaker, desserter og andre kaker. Dessuten ser det veldig flott ut å dekorere maten med lavendelblomster. 
Lavendelmuffins Foto: Shauna Younge Blog: http://shaunayounge.blogspot.no/ På denne bloggen finner du også oppskriften på disse superfine muffinsene.
Lavendel er ikke bare fin å dekorere middag og muffins med. Det er også fint å dekorere andre ting med denne blomsten. For eksempel er det kjempefint å lage en krans av lavendel. Den kan man for eksempel henge på utgangsdøra, på badet (ettersom den lukter så godt) eller sette den på hodet, så blir man sommerlig å fin. Planten er også veldig fin å ha i blomsterbedet, men er nok dessverre ingen enkel bedplante. Lavendel liker som sagt å ha det tørt, solrikt og er ikke glad i for mye næring. Det er ikke så mange andre planter som trives med denne kombinasjonen, men heldigvis er det noen. Du kan plassere lavendel sammen med Pennisetum (som er en type prydgress), hvite margeritter og virginia palmelilje. Lavendel sammen med oliventrær vil gi en følelse av Middelhavet. Den er også fin å ha i enestående grupper eller på rad langs stier i hagen.  
Lavendelkrans Foto: Sara the Architect Blog: http://sarahthearchitect.com/
Håper dette innlegget kan inspirere til mer bruk av denne flotte planten. Hvis noen av dere har erfaring med lavendel selv, så fortell meg gjerne om det.
 
Ciao! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar